Hoe behandelt u houten meubelen voor buiten?

Hoe u houten meubelen voor buiten behandelt, hangt af van waar ze van gemaakt zijn. Het kan bamboe zijn, eucalyptus, houtachtige hars, teak, mahonie of een andere soort behandeld of gelakt hout. Om de beste onderhouds- en reinigingsmethode te bepalen, moet u weten wat voor soort materiaal het is en of het een beschermende coating heeft. Deskundigen zijn het erover eens dat elk buitenmeubel een lak nodig heeft die voor buitengebruik is samengesteld.

Voor het schoonmaken van houten buitenmeubels met een laklaag kunt u veilig een milde zeep gebruiken of een liter heet water combineren met bleekmiddel in poedervorm, dat niet giftig is. Bleekpoeder is in de meeste winkels verkrijgbaar en de chemische samenstelling van de producten varieert. Kijk op de verpakking van het bleekpoeder om een idee te krijgen van de mengverhoudingen. Begin dan met het testen van de doeltreffendheid met de kleinste hoeveelheid van het product. Het helpt om wat pluisvrije doeken en een oude tandenborstel bij de hand te hebben. Gebruik nooit chloorbleekmiddel op hout, want dat droogt het materiaal uit en doet de kleur vervagen.

Het is nog maar de vraag of buitenmeubilair verzegeld moet worden. Voorstanders zeggen dat het de levensduur van het meubel verlengt en de afwerking en kleur beschermt, terwijl anderen zeggen dat het niet nodig is omdat de meeste buitenmeubelen gemaakt zijn van materialen die van nature bestand zijn tegen de elementen. De hout-look hars biedt een sterke en praktisch onderhoudsvrije optie die op hout lijkt, maar minder onderhoud vergt. U kunt een meubel van hout-hars ook schoonmaken met een mild zeepmengsel.

Als u uw stukken verzegelt, neem dan een helder, waterbestendig kwaliteitsmerk dat beschermt tegen schimmel of een beits die semi-transparant is. De fabrikant kan aanbevelingen doen over hoe vaak de verzegeling opnieuw moet worden aangebracht, maar over het algemeen zou elke één tot drie jaar voldoende moeten zijn.

Houd houten poten uit de buurt van stilstaand water en laat meubels niet voor langere tijd in vochtige grond staan. Eén nachtje voor een feestje kan geen kwaad, maar na verloop van tijd zal het hout in de voet en de poot van het meubel vocht uit de grond opnemen en beginnen te rotten.

Sommige mensen gebruiken een houtbleekmiddel of witmaker – producten die oxaalzuur bevatten – om het vuil eraf te “bruisen” en het uiterlijk van het hout te verbeteren. Er is een sterk argument om geen dennenolie te gebruiken, omdat het gemaakt is van boomhars dat sommigen schadelijk vinden voor hout.

Deskundigen zijn het erover eens dat u harde vlekken en schimmel uit hout kunt verwijderen met fijn schuurpapier. Als u toch te maken krijgt met schimmel in uw houten tuinmeubelen, bindt u dan een zakdoek of medisch masker om uw neus en mond. Draag ook rubberen wegwerphandschoenen en gooi al het materiaal in de vuilnisbak als u klaar bent. De beste bescherming voor houten tuinmeubelen is ze op te bergen in een droge garage of schuur.

 

Het onderhoud van kunststof en gestoffeerde buitenmeubelen

Kunststof en gestoffeerd buitenmeubilair is gemakkelijker te onderhouden dan metaal, hout, teak en riet. Toch moet u ze regelmatig schoonmaken om een lange levensduur te garanderen en schimmelvorming te voorkomen.

 

  • Gebruik het milde zeepmengsel in uw badkuip of gootsteen om buitenkussens te schrobben.
  • Bestrijd schimmel op bekleding met een mengsel van twee eetlepels zuurstofbleekmiddel per liter warm water.
  • Behandel gestoffeerde voorwerpen met stofbeschermingsspray tegen weersinvloeden. Krylon maakt een product speciaal voor buitengebruik en UV-bescherming.
  • Was zonnebrandcrème van plastic om te voorkomen dat het meubilair verkleurt.
  • Maak plastic en acryl schoon met een mild zeepmengsel.

Onderhoud van buitenmeubilair: Herstel uw stukken

Voordat u een geliefd terrasmeubel opgeeft, kunt u overwegen wat u kunt doen om het leven ervan te herstellen. U kunt veel beschadigde onderdelen vervangen, zoals stoelglijders, vinyl banden, standaard en aangepaste stoelriemen en arm- en beugelkappen. Het vervangen van deze kleine onderdelen herstelt en verlengt de levensduur van uw meubilair. Als de afwerking geen leven meer heeft, of u bent de kleur beu, overweeg dan om ze te laten zandstralen en vervolgens te laten poedercoaten of opnieuw te schilderen.

Als u toch denkt dat het tijd is om uw buitenmeubilair weg te doen, gooi het dan niet zomaar in de vuilnisbak. Doneer ze in plaats daarvan aan een goed doel of recycle ze. Veel soorten metaal en plastic zijn recyclebaar, hoewel sommige meubels misschien van accessoires moeten worden ontdaan of gedemonteerd voordat ze kunnen worden gerecycled.

Buitenmeubilair voegt onmetelijke kwaliteit toe aan het leven en de woonomgeving. Iedereen wil het goede leven buiten leiden en effectief onderhoud van buitenmeubilair zal u helpen langer van dat leven te genieten. Alle soorten buitenmeubilair hebben regelmatig aandacht nodig, maar de inspanning betaalt zich terug in uw plezier en in de functionaliteit, duurzaamheid en levensduur van uw meubilair.

Shopping cart

close